Huisdieren koel houden
Het wordt weer tropisch warm in ons land deze week. Wij zoeken dan graag de verkoeling op, maar voor onze geliefde huisdieren is dat niet altijd even makkelijk. Hoe kun je ze een handje helpen? Wij delen de beste tips van de dierenbescherming!
Hoe herken je tekenen van warmte bij je huisdieren?
De slijmvliezen zijn rood, het dier voelt heet aan, ademt snel, wil vaak niet eten en is lusteloos. Honden kunnen gaan braken. Vogels zitten vaak met hun veren gespreid en hun snavel open.
Verkoeling voor honden
Onze lieve honden houden van wandelen, spelen en ravotten, maar met temperaturen van boven de 30 graden moet je als baasje oververhitting in de gaten houden. Om je hond een handje te helpen met verkoeling, kun je het in huis zo aangenaam mogelijk maken. Natuurlijk door het creëren van fijne schaduwplekjes en een prettige temperatuur in huis. Daarnaast is het belangrijk dat ze veel koel water ter beschikking hebben. Als extra verkoelende opties hebben we zwembadjes voor kleine honden, middelgrote honden en grote honden. Natuurlijk zijn hier ook veel waterspeeltjes bij te koop. Deze speeltjes kun je in de koelkast of vriezer leggen, zo heeft je hond zelfs verkoeling tijdens het spelen. Een andere optie is een koelmat, ook deze zijn verkrijgbaar in verschillende formaten. De koelmatten werken met een verkoelende gel, hier hoef je dus verder niks aan toe te voegen. Een makkelijk hulpje tijdens warme dagen dus.
Verkoeling voor konijnen
Konijnen en knaagdieren kun je nat maken. Doe dat vooral bij de kop, oren, hals en poten. Gebruik geen ijskoud water, daardoor trekken bloedvaten samen en wordt het nog moeilijker om lichaamswarmte kwijt te raken. Je kunt zelf koelelementen maken door plastic flessen 2/3e met water te vullen en in de vriezer te leggen (geen glazen fles, die kan barsten). Leg de fles in het hok, eventueel gewikkeld in een oude theedoek, zodat het konijn zijn neus niet kan verwonden aan de ijskoude fles. Pas ook op dat het konijn niet knaagt aan de fles. Om het buitenhok te koelen kun je een nat wit laken over het hok (dat in de schaduw staat) heen leggen. Let wel op dat ook deze doeken niet al te veel opwarmen in de zon.
Verkoeling voor Katten
Meestal zoeken katten zelf een koeler plekje op. Als dit niet lukt, zorg er dan voor dat je kat in de schaduw kan liggen of naar binnen kan en dat er voldoende vers drinkwater klaarstaat. Konijnen en knaagdieren kun je nat maken. Doe dat vooral bij de kop, oren, hals en poten. Gebruik geen ijskoud water, daardoor trekken bloedvaten samen en wordt het nog moeilijker om lichaamswarmte kwijt te raken. Tevens kun je voor katten ook koelelementen in een theedoek wikkelen en deze op een koel plekje leggen of een koelmat neerleggen.
Verkoeling voor knaagdieren
Konijnen en knaagdieren kun je nat maken. Doe dat vooral bij de kop, oren, hals en poten. Gebruik geen ijskoud water, daardoor trekken bloedvaten samen en wordt het nog moeilijker om lichaamswarmte kwijt te raken. Zorg er sowieso voor dat de kooi niet in de zon staat. Geef knaagdieren zoals cavia’s verspreid over de dag een aantal keer groente voor extra vocht en haal de restjes op tijd weg. Let op dat er genoeg vers drinkwater staat. Knip de haren van langharige cavia’s kort en zet eventueel een bakje met water in de kooi zodat de dieren er (als ze willen) in kunnen staan om af te koelen. Je kunt ook een fles 2/3e vullen met water en bevriezen. Doe hier een theedoek omheen, zodat de dieren niet kunnen vastvriezen aan de fles of de fles kunnen doorknagen en leg de fles in de kooi. Je kunt een plastic kooibak ook op een paar diepvrieselementen zetten.
Verkoeling voor vogels
Zorg ervoor dat de kooi niet in de zon staat (tocht is ook uit den boze!) of dat er voldoende schaduw is in een volière. Een hangende kooi kun je beter lager zetten, omdat warmte stijgt. Let wel op dat andere huisdieren, zoals honden en katten niet bij je vogel(s) kunnen. Water is belangrijk voor vogels. Let op dat ze de hele dag voldoende drinkwater hebben. Hebben ze een badje? Ververs het water regelmatig. Je kunt een buitenvolière of kippenhok van extra schaduw voorzien door een parasol neer te zetten. Een wit nat laken over de ren of volière kan ook helpen. Let wel op dat dit laken niet teveel opwarmt door de zon.
Hitte in een aquarium of terrarium
Een terrarium of aquarium is meestal warmer dan de omgevingstemperatuur. Het zal hier niet zo snel te warm worden, maar blijf wel alert en zorg ervoor dat de zon niet direct op de bak schijnt.