Hyacint: een bolleboos

Hyacint: een bolleboos

Hyacinten gaan in het voorjaar uit hun bol. Buiten is dat zo rond maart en binnen kan het wat eerder zijn. De omgevingstemperatuur en een aan- of afwezig voorjaarszonnetje bepalen of hij al wakker wil worden. Hyacinten stammen oorspronkelijk uit landen rond het oostelijk deel van de Middellandse Zee.

Geur en kleur, waar voor je geld

Hyacinten zijn geweldige bloeiers en heerlijke geurplanten. Uit iedere bol groeien zes tot acht groene bladeren rond een bloemsteel die soms wel 30 cm lang kan zijn. De oorspronkelijke, wilde soort (Hyacinthus orientalis) vormt maar zes tot twaalf bloempjes per tros. Die kleine bloempjes worden nagel genoemd. Bij de veredelde, gekweekte hyacinten van GroenRijk kan het aantal nagels oplopen tot wel vijftig stuks.

Verzorging van Hyacinten

De verzorging van je Hyacinten-in-schaal is heel eenvoudig. Zet de schaal op een lichte plek, maar niet in de directe volle zon voor een raam op het zuiden. Liever op een wat koeler plekje, dan kan je veel langer van de bloemen genieten. Hun heerlijke geur verspreidt zich al gauw door je huis. Zorg dat de grond in de schaal niet uitdroogt.

Hyacinten, tips en weetjes:

  • De intens bloemige geur is een geliefd ingrediënt van parfum.
  • Hyacinten willen een koele standplaats.
  • Zorg dat de aarde van de hyacint niet uitdroogt.
  • De kleine bloempjes heten nagels.
  • Hyacinten komen uit de asperge-familie.
  • Vergeten buiten te planten? Elk voorjaar heeft GroenRijk een rijke keuze in (sier)pot of schaal! 

Waardering blijft

In Nederland worden hyacinten al eeuwenlang veredeld (sinds ca. 1550). De wilde soort bloeit met violetblauwe bloempjes. Die kleur bestaat bij de veredelde cultivars nog steeds. Kwekers hebben daarnaast diverse andere bloemkleuren ontwikkeld. Er bestaan nu witte, gele, rode, roze, paarse en dus ook in allerlei tinten blauw bloeiende kweekvormen. Zoveel variatie, daar ben je voorlopig nog niet op uitgekeken!

Naamgeving

De naam Hyacint stamt iets verder terug. Het is een naam die naar een ver verleden en een zekere Hyakinthos te herleiden valt. Dat was een Spartaanse prins en een halfgod (zijn moeder was een godin). Hij werd per ongeluk gedood door een discus die de god Apollo had geworpen. Terwijl hij stierf bloeide er aan de voeten van Apollo een plant met hyacintachtige bloemen op. Zo leefde Hyakinthos voort.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

De Goudpalm zuivert de lucht!

De bladeren van de Dypsis lutescens, ook bekend onder de naam Goudpalm, hebben een luchtzuiverende werking. Daarom is de Dypsis zo geschikt als kamer- en kantoorplant. Je vloerbedekking, luchtverfrisser of schoonmaak-producten kunnen toxische stoffen afgeven. De Dypsis klaart de lucht. 

 
Vederpalm

De Dypsis is een vederpalm met prachtige, heldergroene bladeren. De plant komt oorspronkelijk van het Afrikaanse eiland M...

Lees meer...
Stralende feestdagen met de mini-kerstster!

De kleine versie van de kerstster (Euphorbia pulcherrima) is een geweldige sfeermaker en fonkelt op veel plekken. Met een paar plantjes is je huis gelijk in feeststemming!

 

Niet de bloemen maar de blaadjes

Als de dagen echt kort worden, start het hoogtepunt van het kerststerrenseizoen. De bovenste bladeren van deze groene plant kleuren langz...

Lees meer...
Mini kerstboom: Picea glauca ‘Conica’

Heb je een tiny house? Of vind je het leuk om dit jaar niet één maar meer bomen neer te zetten? Voor een Conica vind je altijd een plekje. Picea glauca ‘Conica’, ofwel tafelkerstboom is een dwergvorm van de witte spar ofwel Canadese spar. GroenRijk heeft ze al vanaf 17 cm. De kegelvormige boompjes zijn mooi compact. Buiten wordt deze boom ongeveer 2 meter hoog. Hoe je je boom succesvol naar buiten verhuist lees je hieronder.


Tafelkers...

Lees meer...