Muehlenbeckia met zilverstuikje: Stijlvolle warboel

Muehlenbeckia met zilverstuikje: Stijlvolle warboel

Naast het bosrijke struikje Muehlenbeckia complexa vind je in deze unieke plantenmix het mooie zilverstuikje (Calocephalus). Samen vormen ze een fantastische duet dat de hele winter mooi blijft!

Speelse combinatie

De Muehlenbeckia complexa is een geweldig leuk laagblijvend en breeduit groeiend struikje met een heerlijke wirwar van stugge takjes en een deken van kleine donkergroene bladeren met een lichte paarse tint aan de rand. Hij komt oorspronkelijk voor in Nieuw-Zeeland en Lord Howe-eiland, vlakbij Australië. Deze heester wordt zo’n 30 cm hoog en past erg mooi bij Calocephalus (Leucophyta brownii). Dit struikje wordt ook wel zilverstruikje en prikkeldraad genoemd vanwege de zilverkleurige, naaldvormige takjes die lekker verward door elkaar groeien. Hij komt oorspronkelijk uit Australië, wordt zo’n 20 tot 70 cm hoog en blijft het hele jaar stralen.

Binnen én buiten mooi

Deze verrassende plantenmix staat erg mooi en levendig in een pot of schaal, zowel in de woonkamer als op een beschut plekje op je terras of balkon. Zorg er wel voor dat het geheel niet meer buiten staat bij een temperatuur onder de +10°C, want daar kan de snelgroeiende Muehlenbeckia Complexa niet zo goed tegen. De heesters kunnen in de zomermaanden kleine witte of gele bloemetjes krijgen, maar de werkelijke sierwaarde zit in de takjes en bladeren die ook in de herfst én winter geweldig mooi blijven.

Het hele jaar zilver en groen

Muehlenbeckia Complexa is een lekker makkelijke struikje. Het bijpassende zilverstruikje wordt vaak als éénjarig plant gehouden, maar met deze tips kun je deze plant prima overhouden:

  • Zet deze plantencombinatie het liefst op een luchtige plek met veel indirect licht.
  • Houd de potgrond licht vochtig en geef ongeveer eens per week water.
  • Geef in de lente en zomer een keer per 2 weken wat extra plantenvoeding.
  • Haal in het voorjaar lelijke en dode takjes en bladeren weg. Snoei de Muehlenbeckia Complexa regelmatig wat terug tot een passende vorm.

Herfst- en kerststukjes

Deze plantenmix is op zichzelf al een prachtig herfst- en kerststukje, maar je kunt ook wat verse takjes van de Calocephalus afknippen en deze gebruiken in zelfgemaakte herfst- en kerstversieringen. Het geeft een mooi speels effect en een prachtige zilveren glans.

 

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Helleborus niger 'Christmas Carol'

Tijdens de donkere dagen schitteren de liefelijke witte bloemen van de Helleborus niger 'Christmas Carol'. De plant blijft compact met frisse groene blaadjes en veel bloemknoppen. Bij GroenRijk staat deze winterse sfeermaker nu voor je klaar.

Licht in de duisternis

In het seizoen waarin weinig planten bloeien, pakt de Helleborus juist het podium. Daarom is dit dan ook een populaire plantensoort. De eerste soorten, zoals de Helleborus...

Lees meer...
Bergthee: groenrode kameleon

Gaultheria procumbens heeft een opvallende verkleuring in je herfst- en wintertuin. De bladeren gaan van frisgroen naar dieprood en tot diep in de winter geeft ze je veel felgekleurde besjes. Geniet maandenlang van de kleuren van deze superbodembedekker!


Winterwonder

Oorspronkelijk groeit bergthee of Gaultheria procumbens in bosrijke gebieden in Noord-Amerika. Deze
laagblijvende heester bloeit in juni en juli met kleine...

Lees meer...
Sneeuwbal bloeit al in de winter

Als de meeste heesters in de wintermaanden nog in diepe rust zijn, vrolijkt Vibernum tinus de tuin al op met roze tot witte bloemknopjes tegen glanzend groene bladeren. Je ruikt al een beetje het voorjaar als ze open gaan.

Veelzijdige vroegbloeier

Als je tijdens de bloeiperiode grote halve bollen vol witte bloemetjes aan de Viburnum ziet, begrijp je gelijk waarom deze heester de Nederlandse naam sneeuwbal kreeg. Hij komt oorspronkelijk in subtropisch...

Lees meer...